Podium
NTR

Jean-Guihen Queyras ontvangt de Anner Bijlsma Award

foto: Melle Meivogel / Cello Biennalefoto: Melle Meivogel / Cello Biennale
  1. Klassiekchevron right
  2. Jean-Guihen Queyras ontvangt de Anner Bijlsma Award

De Franse cellist Jean-Guihen Queyras ontvangt tijdens de Cello Biënnale de Anner Bijlsma Award. Dit is een prijs van 50.000 euro die eens in de vier jaar wordt toegekend aan een persoon of instantie die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de cello en het cellorepertoire.

Jean-Guihen Queyras is één van de grote cellisten van deze tijd en trad al vaak op tijdens de Cello Biënnale. Hij is een veelzijdig cellist en dat laat hij deze editie van de Cello Biënnale zien. Op donderdag 20 oktober speelt hij tijdens het Openingsconcert “The cello moves” met zijn zoon, die schilder is. Op het programma onder meer het werk “Behind the moon” van Calliope Tsoupaki. Tijdens het festival speelt hij ook een bewerking van het Altvioolconcert van Bela Bartók en hij speelt een concert waarin hij Oosterse en Westerse culturen verbindt. Bovendien speelt hij samen met zijn eigen jazzkwartet.
Maarten Mostert, artistiek directeur van de Cello Biënnale zegt over hem: “Hij is het prototype van een Biënnale-cellist. Er is geen cellist die zoveel bijzonder repertoire heeft gespeeld als Queyras tijdens alle Biënnales. Daarin is hij echt uniek.”

Jean Guihen-Queyras wil met het geldbedrag een aantal jonge musici aan het begin van hun carrière helpen met het ontwikkelen van hun gevoel voor improvisatie.

De Anner Bijlsma Award werd in 2014 voor het eerst uitgereikt aan Anner Bijlsma. In 2018 ontving de Italiaanse cellist en componist Giovanni Sollima de prijs.

De Cello Biënnale vindt plaats van donderdag 20 oktober tot en met zaterdag 29 oktober.

Ster advertentie
Ster advertentie