Podium
NTR

Lintjesregen 2021

  1. Klassiekchevron right
  2. Lintjesregen 2021

De lintjesregen is weer over Nederland neergedaald. 2828 burgers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving zijn benoemd in de Orde van Oranje-Nassau of in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De uitreiking kan vanwege corona de hele week nog plaatsvinden. Er zijn ook onderscheidingen voor Nederlandse klassieke musici.

Zo is voormalig algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera Nicolas Mansfield onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt de onderscheiding als erkenning voor het werk van de afgelopen 20 jaar en voor zijn grootse prestaties voor de cultuursector in het algemeen en de Nederlandse reisopera in het bijzonder. Hij trad aan in een tijd van bezuinigingen, waarin het voortbestaan van de Reisopera op het spel stond. Mansfeld slaagde erin de Reisopera te maken tot wat die nu is: een gezelschap dat niet is weg te denken uit het culturele landschap van Nederland.

Pianist Reinild Mees is eveneens benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij is een gedreven voorvechter van het 20e eeuwse lied, zoals Erich Wolfgang Korngold. Zij probeert nieuw, jong publiek te winnen voor de liedkunst en als artistiek leider van het Alba Rosa Viva!Festival programmeert zij werken van vrouwelijke componisten.

Organist Bas de Vroome gaat voortaan door het leven als Ridder inde Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich grenzeloos ingezet zijn vak over te brengen aan zijn studenten, maar hij heeft ook een groot hart voor zijn medemens in de kerk. Hij heeft van 2003 tot 2006 veel tijd gestoken in het onderhoud van de 3 historische orgels in Delft. Daarnaast organiseert hij als vrijwilliger concerten voor orgelstudenten en orgel-fietstochten.

Ook Frits Zwart van het Nederlands Muziek Instituut is onderscheiden. Hij was tot zijn pensionering begin dit jaar ruim 40 jaar betrokken bij het muziekerfgoed. Hij begon zijn carrière begin jaren ’80 als conservator, werkzaam voor de muziekafdeling van het Haags Gemeentemuseum. Daarnaast heeft hij vele lezingen, concerten, tentoonstellingen en publicaties rond de muziekcollectie verzorgd. Hij heeft zich ook toegelegd op het schrijven van de biografie van Willem Mengelberg.

Ster advertentie
Ster advertentie