Podium
NTR

Sopraan Heather Harper overleden (88)

  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Heather Harper overleden (88)

De Britse sopraan Heather Harper is gister op 88-jarige leeftijd overleden. Een van de grootste zangers van haar generatie.

Ze groeide op in Belfast en kreeg daar ook haar eerste pianolessen. Het zingen deed ze erbij, maar nadat ze toetrad tot het koor van de BBC, maakte ze al snel carrière als zangeres.
In 1957 maakte ze haar debuut op Glyndebourne en was ze ook, in de jaren die volgden, een graag geziene gast op het operafestival. Ze zong daar verschillende rollen in opera’s van Poulenc, Offenbach, Wagner en Britten. En vooral met die laatste, Britten, voelde ze zich sterk verbonden. Tussen 1956 en 1975 maakte ze deel uit van de English Opera Group, die zich specialiseerde in opera’s van oprichter Benjamin Britten.

Maar haar grote internationale doorbraak kwam in 1962 toen ze inviel voor de Russische operazangeres Galina Vishnevskaya, die van de Sovjet autoriteiten geen toestemming had gekregen af te reizen naar Engeland voor de première van Brittens War Requiem. Veel tijd om te repeteren kreeg Haper niet; het verzoek kwam 10 dagen voor de première. Harper stond naast twee grote zangers, Dietrich Fischer-Dieskau en Peter Pears. Het werd een groot succes.
Daarna nam haar zangcarrière een hoge vlucht en zong ze op podia over de hele wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie