Podium
NTR

Pulitzer Prize voor muziek naar componist Tania León

  1. Klassiekchevron right
  2. Pulitzer Prize voor muziek naar componist Tania León

De Pulitzer Prize voor muziek gaat dit jaar naar de van oorsprong Cubaanse componist Tania León. Zij ontvangt de prijs van 15.000 dollar voor haar compositie Stride, die in februari 2020 in première ging bij de New York Philharmonic onder leiding van Jaap van Zweden.

De Pulitzer Prize is een prestigieuze Amerikaanse prijs, die sinds 1917 wordt uitgereikt op het gebied van nieuws, kunst en letteren. De prijs wordt toegekend door de School of Journalism van de Columbia-Universiteit in New York. Sinds 1943 wordt er ook jaarlijks een Pulizerprijs voor muziek toegewezen aan een nieuwe compositie van een Amerikaans componist, die op Amerikaans grondgebied in première is gegaan. Dit jaar gaat die dus naar Tania León.

Foto: ANP.

Tania León kwam in 1967 als Cubaans vluchteling in de Verenigde Staten terecht. Ze vestigde zich in New York. Van 1994-2001 was zij muzikaal Adviseur voor Latijns-Amerikaanse muziek bij het American Composers Orchestra. En ze was in de jaren ’90 adviseur Nieuwe Muziek bij de New York Philharmonic.

León schreef het stuk Stride in opdracht van de New York Philharmonic bij hun Project 19, waarin negentien vrouwelijke componisten een compositieopdracht van het orkest kregen. Stride is gebaseerd op de teksten van de negentiende-eeuwse Amerikaanse feminist Susan B. Anthony.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie