Podium
NTR

Heruitgave van de Bijbel van Bach

foto: Elias Gottlob Haussmann
  1. Klassiekchevron right
  2. Heruitgave van de Bijbel van Bach

In het werk van Johann Sebastian Bach speelt de Bijbel een grote rol. Veel teksten die hij op muziek zette zijn eruit afkomstig. De Bijbel van Bach zelf is bewaard gebleven en nu uitgegeven door een Nederlandse uitgeverij. Je kunt precies lezen welke aantekeningen Bach erin maakte.

In die herdruk is te zien welke teksten Bach onderstreepte. Hij maakte ook opmerkingen in de marge, corrigeerde fouten en voegde zelfs ontbrekende woorden toe, uit citaten van Luther.

Heilige bijbel

Trouw haalt schrijver en Bachfanaat Maarten 't Hart aan die het vreemd vindt dat zijn idool, die de Bijbel zo heilig vond, er naarstig in heeft zitten schrijven. Toch moet de schrijver toegeven dat de priegelige notities in de marges een dieper inzicht in de cantates bieden.

Herkomst origineel

Het origineel van de Bachbijbel werd in 1934 ontdekt in de Verenigde Staten. Uit analyse van het handschrift en van de inkt werd duidelijk dat het de Bijbel van Bach moest zijn. Het boek wordt nu bewaard in een Amerikaanse bibliotheek en is de afgelopen jaren gedigitaliseerd. Mocht je een exemplaar van de Bijbel willen kopen, dan moet je wel diep in de buidel tasten. Een exemplaar kost 5.500 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie