Podium
NTR

Lucas en Arthur Jussen winnen Edison Klassiek met hun album Dutch Masters

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Lucas en Arthur Jussen winnen Edison Klassiek met hun album Dutch Masters

Pianisten Lucas en Arthur Jussen hebben een Edison Klassiek gewonnen met hun album Dutch Masters. Dat maakte Hans Haffmans op 13 september bekend in Podium. De pianistenbroers wonnen de prijs in de categorie Kamermuziek.

Op hun album Dutch Masters spelen Lucas en Arthur Jussen muziek van Nederlandse componisten uit de afgelopen negentig jaar. Met muziek van Willem Pijper, Theo Loevendie, Leo Smit en Hans Henkemans staan er een paar grote namen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis op de plaat, maar de broers kozen ook voor nieuwe muziek. Dat deden ze bovendien niet zonder resultaat: het Concerto for two pianos In Unison van Joey Roukens is volgens de jury een zinderende liveopname. De broers namen het concert op met het Radio Filharmonisch Orkest en chef-dirigent Karina Canellakis.

In Podium mocht Hans Haffmans de winst aan de broers bekend maken. Beluister het gesprek hieronder terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De jury van de Edison Klassiek spreekt grote waardering uit dat Lucas en Arthur Jussen zich opwerpen als pleitbezorgers van de Nederlandse muziek. “Als luisteraar ervaar je direct wat een muzikale rijkdom ons koude kikkerland heeft voortgebracht en nog altijd voortbrengt.”

Ton Hartsuiker

Lucas en Arthur Jussen droegen de cd op aan hun leraar Ton Hartsuiker. Hij was het die de broers aanspoorde om zich te laven aan de kunst en zich te verwonderen over kleur. En, niet onbelangrijk, hij zette ze ook op het spoor van de Nederlandse muziek.

Quote

Zonder Ton Hartsuiker was deze cd er niet geweest.

Lucas en Arthur Jussen

In Podium reageren de broers opgetogen. “We waarderen het heel erg dat we van ons platenlabel de kans hebben gekregen om deze cd te maken. En we moeten ook echt zeggen: zonder Ton Hartsuiker was deze cd er niet geweest. We hebben beiden jaren les van hem gehad. Om de twee weken gingen we bij hem langs in Utrecht. Daar heeft hij ook het zaadje geplant voor de moderne muziek en de Hollandse meesters.”

Het is de derde Edison voor de broers. Na twee keer een publieksprijs, krijgen ze dit keer de prijs van de jury.

Bekijk alle winnaars

Publieksprijs 2022

En als kers op de taart winnen Lucas en Arthur Jussen dit jaar ook de Publieksprijs!

In een reactie op Instagram zeggen de broers, onder het ontkurken van een fles champagne: “We kunnen jullie niet genoeg bedanken. Niet alleen voor het stemmen, maar ook voor jullie support en jullie bezoek aan onze concerten.
Dat vinden we niet vanzelfsprekend en we realiseren ons elke dag weer hoeveel geluk we daarmee hebben.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie