Podium
NTR

Nieuws van de transfer-markt

foto: Bertrand Guay / AFPfoto: Bertrand Guay / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuws van de transfer-markt

Dirigent Susanna Mälkki heeft besloten haar contract bij het Helsinki Philharmonisch Orkest niet te verlengen. In 2016 trad zij aan als chef-dirigent van het Finse orkest maar zij stopt zij dus in de zomer van 2023. Waar zij daarna heen gaat, is niet bekend.

Susanna Mälkki is een veelgevraagd gastdirigent en werkt onder meer samen met The Cleveland Orchestra, the London Symphony Orchestra, het Orchester des Bayerischen Rundfunks en de Berliner Philharmoniker en the New York Philharmonic. In januari 2022 dirigeert zij het Koninklijk Concertgebouworkest. Er zijn wel wat orkesten waar ze nog op zoek zijn naar een nieuwe chef-dirigent… In 2024 verlaat Jaap van Zweden the New York Philharmonic en ook het Concertgebouworkest heeft nog steeds geen nieuwe chef.

Waar Susanna Mälkki in elk geval niet terecht kan is in Stockholm. De positie van chef-dirigent bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest Stockholm wordt daar vanaf 2023 vervuld door de Amerikaanse dirigent Ryan Bancroft. De 32-jarige Bancroft dirigeerde vorige week nog het Nobel-prijsconcert bij het Zweedse orkest. Bancroft zegt: “Het is ongelofelijk moeilijk onder woorden te brengen wat het betekent om benoemd te worden tot chef-dirigent van het Koninklijk Filharmonisch Orkest Stockholm: ontroerd, blij, opgetogen en alle andere superlatieven daartussenin. Ik kan niet wachten wat de toekomst voor ons in petto heeft.”

Ryan Bancroft deed de Nationale Master Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daar onder meer bij Ed Spanjaard en Jac van Steen. Ryan Bancroft is al chef-dirigent bij het BBC National Orchestra of Wales. In Nederland dirigeerde hij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Ster advertentie
Ster advertentie