Podium
NTR

Haarlok van Beethoven geveild

  1. Klassiekchevron right
  2. Haarlok van Beethoven geveild

Een paar weken gelden meldden wij dat bij veilinghuis Sotheby’s een bijzonder relikwie onder de hamer zou gaan, namelijk een haarlok van Ludwig van Beethoven. De veiling heeft inmiddels plaatsgevonden. De waarde van de lok was eerder geschat op 16.000 euro, maar de haarlok van Beethoven heeft op de veiling meer dan het dubbele opgeleverd, namelijk ruim 39.000 euro. Wie zoveel geld overheeft voor een haarlok, is niet bekend.


Het verhaal

Een fors bedrag voor een paar haren, misschien wel door het verhaal dat er aan verbonden is. Terug naar 1826. Een vriend van Beethoven, ene Anton Halm, was bezig de Grosse Fuge van de componist te bewerken voor piano vierhandig. Halm had op verzoek van zijn vrouw een haarlok van Beethoven gevraagd. Toen die werd bezorgd bleek het haar van een geit te zijn.

Beethoven zou woest zijn geworden toen Halm hem dat kwam vertellen. Het moest een grap zijn geweest van een medewerker. Ter plekke zette Beethoven een schaar in zijn haardos en gaf Halm een echte haarlok. Dat zou degene zijn die nu is verkocht. Halms bewerking van de Grosse Fuge viel trouwens niet in de smaak bij Beethoven. Hij maakte er later zelf een, onder opusnummer 134.

Dood

De pluk haar bevatte overigens een hoog loodgehalte, iets wat te maken had met de gezondheid van de componist. Hoe kwam het dat Beethoven zoveel lood in zijn lichaam had? Wijst het op een fatale ziekte, of gaat er meer achter verscholen? Zoals een mogelijke vergiftiging? Deze vraag staat centraal in de AVROTROS en NPO Radio 4-podcast Klassieke Mysteries, waarin presentator Ab Nieuwdorp en redacteur Rebecca van der Weijde in het leven en de mysterieuze dood van Beethoven duiken.

Beluister hier de podcast

Ster advertentie
Ster advertentie