Podium
NTR

English National Opera toch weg uit Londen

foto: Gabriel Varaljay
  1. Klassiekchevron right
  2. English National Opera toch weg uit Londen

Het was al eerder bekend dat The English National Opera, een van de twee grote operahuizen in Londen, de stad moet verlaten. Dat vindt tenminste de Art Council, de Britse kunstraad, die het operahuis subsidieert. Na protest tegen de maatregel gaat het operahuis nu toch akkoord met het vooruitzicht op extra geld.

De gedachte achter de verhuizing is dat er te veel cultuurinstellingen geconcentreerd zijn in de Britse hoofdstad. Manchester werd genoemd als nieuwe locatie. Er volgden felle protesten van het operahuis en discussies in de Britse cultuursector. Belangrijkste discussiepunten: hoe nodig is die spreiding? En mag je een operahuis dwingen te verhuizen?

Op 12 april werd bekend dat The English National Opera en de kunstraad een compromis hebben gevonden. Het operahuis gaat inderdaad verhuizen en zal daarvoor een artistiek en zakelijk plan maken. De kunstraad komt in ruil over de brug met meer geld: 24 miljoen pond extra. Voorwaarde is dat het plan goed genoeg moet zijn. Voorstellingen in Londen maken mag straks nog steeds.

Wat de nieuwe locatie voor het operahuis wordt, is nog onbekend.

Ster advertentie
Ster advertentie