Podium
NTR

Podia protesteren tegen voorgestelde verhoging btw

foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Podia protesteren tegen voorgestelde verhoging btw

Moet het btw-tarief in de cultuursector omhoog? Nee, zeggen de Nederlandse podia, in een gezamenlijke verklaring. Bij een verhoging stijgen de kosten voor zalen en festivals. Een oplossing is dan het duurder maken van de kaartjes. Maar dat is niet goed voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van concerten en voorstellingen, zeggen de podia.

Het kabinet is al een tijd van plan het huidige tarief van 9 procent te verhogen naar 21 procent. Het idee achter de 9 procent was dat een laag tarief de podia zou helpen rond te komen. Dat werkt voor een deel, zeggen onderzoekers. Maar een lage btw om mensen met een kleine beurs te helpen, is niet efficiënt. Producten, zoals concertkaartjes, worden voor iedereen goedkoper, maar rijkere burgers kopen meer. Daardoor komt het voordeel vooral bij hen terecht. Dat is niet de bedoeling. Intussen loopt de overheid natuurlijk veel inkomsten mis.

De verzamelde podia eisen compensatie als de btw toch omhoog gaat. Het kabinet wil vóór Prinsjesdag, in september, een knoop doorhakken.

Ster advertentie
Ster advertentie