Podium
NTR

Harnoncourt met het KCO

foto: Sigi Tischler / EPAfoto: Sigi Tischler / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Harnoncourt met het KCO

Deze week komt een box met 15 cd’s uit met de radio opnames van Nikolaus Harnoncourt met het Concertgebouworkest. Het betreft de opnamen van 1981-2012. Wij draaien deze week in Podium elke dag een mooie opname uit die box.

Wie was Nikolaus Harnoncourt?

Nikolaus Harnoncourt werd geboren in 1929 geboren in Berlijn. Hij groeide op in het Oostenrijkse Graz. In het gezin waarin hij opgroeide stond muziek centraal. De eerste jaren waren gelukkig. Samen met zijn broers speelde hij muziek en hij zong. Toen de Nazi’s Oostenrijk binnenvielen, wierp dat een schaduw over de gelukkige jeugd. Harnoncourt vertelde daar ook over: “Sindsdien ben ik altijd bang gebleven de controle over mijn leven te verliezen.” Hij werd gedwongen zich aan te sluiten bij de Hitlerjugend: “Als je niet twee keer in de week ging, kwamen ze je halen en werd je hoofd kaalgeschoren.”

Na de oorlog ging hij weer musiceren. Hij pakte zijn cellolessen weer op. Toen hij op de radio de Zevende symfonie van Beethoven onder leiding van Wilhelm Furtwängler hoorde, was hij verkocht. Toen wist hij: “Ik wil musicus worden”. Dat lukte. Van 1952 tot 1969 was hij cellist in de Wiener Symphoniker en speelde onder meer onder Herbert von Karajan en Wolfgang Sawallisch. Gelijktijdig werd zijn interesse gewekt voor de authentieke uitvoeringspraktijk van barokmuziek. In 1953 richtte hij samen met zijn vrouw Alice het ensemble Concentus Musicus Wien op.

Harnoncourt bleef ook contact houden met de wereld van de symfonieorkesten. Hij was één van de eersten die zijn authentieke benadering in praktijk bracht bij de moderne symfonieorkesten. Voorafgaand aan een concert werd de partituur grondig bestudeerd: elke noot, elk accent, elke aanwijzing elke tempoaanduiding… Overal werd op gelet.

Nikolaus Harnoncourt en het KCO

In 1975 dirigeerde hij voor het eerst het Concertgebouworkest. Op het programma stond de Johannes Passion (met onder meer Elly Ameling). Dat was voor het orkest een wereld van verschil. Waren ze voorheen gewend aan trage en uitgesmeerde tempi, nu lag het tempo hoger. Dat was het begin van een lange samenwerking. Harnoncourt keerde regelmatig terug naar het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij dirigeerde niet alleen “oude muziek”, maar ook de grote romantische componisten zoals Schubert, Schumann en Bruckner.

Nikolaus Harnoncourt stierf in 2016 op 86-jarige leeftijd.

Maandag:

Franz Schubert - Symfonie nr.9, "Die Grosse"

Gouden opnamen: Harnoncourt - dinsdag

Dinsdag:

Johannes Brahms - Tragische Ouverture

Gouden opnamen: Harnoncourt - dinsdag

Woensdag:

Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie nr.41, "Jupiter" - deel VI

Donderdag:

Anton Bruckner - Symfonie nr.4, "Romantische" - deel I

Vrijdag:

Felix Mendelssohn-Bartholdy - A Midsummernightsdream

Gouden Opnamen: Harnoncourt - Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie