Podium
NTR

De Koninklijke Harmonie van Thorn maakt favorietenrol niet waar tijdens Wereld Muziek Concours in Kerkrade

foto: Lucas Alexander Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. De Koninklijke Harmonie van Thorn maakt favorietenrol niet waar tijdens Wereld Muziek Concours in Kerkrade

De Koninklijke Harmonie van Thorn is er tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade niet in geslaagd de favorietenrol waar te maken. De musici onder leiding van dirigent Jan Cober behaalden de tweede plaats in de Concertdivisie voor harmonie-orkesten. Drum- en Showfanfare Advendo uit Sneek behaalde wel de eerste plaats in de Championshipdivisie van het onderdeel marsparade.

Afgelopen weekend vonden in Kerkrade de finales plaats van het Wereld Muziek Concours, ’s werelds grootste blaasmuziekfestival. Fanfares, showbands en harmonieën van over de hele wereld gingen de strijd met elkaar aan in diverse categorieën en onderverdelingen die voor de leek bijna niet meer te volgen zijn.

De Koninklijke Harmonie van Thorn was topfavoriet om te winnen in de hoogste divisie voor harmonieorkesten, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats achter het blaasorkest van de Academia de Artes de Chaves uit Portugal.

Quote

Het internationale van het WMC is blijkbaar belangrijker dan de kwaliteit van de deelnemers.

Dirigent Jan Coben

Dirigent Jan Cober vond de uitslag onbegrijpelijk en hij stak na afloop zijn teleurstelling ook niet onder stoelen of banken. “Het internationale van het WMC is blijkbaar belangrijker dan de kwaliteit van de deelnemers”, zo zei hij tegen 1 Limburg. “Het is triest voor de vereniging dat ze hier geen wereldkampioen zijn geworden, dat had ik ze wel gegund. Thorn is altijd favoriet op het WMC dus heeft de club altijd iets te verliezen en bijna niets te winnen.”

Voor de musici van Drum- en Showfanfare Advendo uit Sneek eindigde het WMC wel glorieus. Zij wonnen in de Championship Divisie van de marsparade, het onderdeel waarbij de musici in strakke choreografieën over een veld bewegen terwijl ze musiceren. Ze imponeerden de jury en het publiek met onder meer muziek van electroduo Daft Punk, Leonard Cohen en de openingsmuziek van de hitserie Friends.

Brand

Zondagmiddag werd het WMC opgeschrikt door een brand in een hotel naast het Roda-stadion, waar een deel van het concours plaatsvond. Het programma werd tijdelijk stilgelegd en een deel van het stadion moest ontruimd worden. De brand was gelukkig van korte duur en er vielen geen gewonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie