Podium
NTR

Stilte in Cremona

  1. Klassiekchevron right
  2. Stilte in Cremona

De burgemeester van de Italiaanse vioolstad Cremona roept zijn stadsgenoten op tot stilte. Tot 9 februari worden daar namelijk bijzondere geluidsopnames gemaakt. De straten rondom de studio zijn afgesloten voor verkeer en de bewoners mogen geen onverwachte geluiden maken. De klanken van de strijkinstrumenten die hier in de 17e en 18e eeuw gemaakt zijn door Stradivari, Guarneri en Amati worden door 32 zeer gevoelige microfoons vastgelegd.
De microfoons zijn zó gevoelig dat elk geluid in de buurt wordt opgevangen. Lampen en airconditioning gaan ook uit. Het doel van de opnames: een speciale digitale databank, zodat alle klanken van de vier strijkinstrumenten voor de eeuwigheid zijn bewaard.

Het project is bedacht door drie geluidstechnici die de unieke klanken voor het nageslacht willen bewaren. De achterliggende gedachte: de oude instrumenten zullen ook wel hun houdbaarheidsdatum hebben en kunnen wellicht op den duur geen topprestaties meer leveren.


Hoe de oude instrumenten bespeeld worden, wat de speeltechnieken zijn die gebruikt worden en welke noten binnen welk bereik worden opgenomen, is onbekend.


Ster advertentie
Ster advertentie