Podium

Nederlandse concertzalen sluiten, Beierse opera onderzoekt openstelling

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Nederlandse concertzalen sluiten, Beierse opera onderzoekt openstelling

In Nederland hebben veel concertzalen en theaters hun deuren weer gesloten. Hoe en wanneer die weer open kunnen, hangt af van het aantal besmettingen, maar is wel vast af te lezen van de routekaart van de Rijksoverheid.

Die routekaart biedt vooralsnog weinig hoop: mochten de concertzalen de deurenop 1 juli weer openen voor een publiek op anderhalve meter, een zaalbezetting van grofweg 20%, per 28 september werd dat maximale bezoekersaantal bijgesteld naar 250.

Maar wie de routekaart bekijkt, ziet dat de regels ook in de situaties ‘zorgelijk’ en ‘ernstig’, zijn bijgesteld. Geen maximum van 250 personen, maar een maximum van 60 (bij zorgelijk) en 30 (bij ernstig). De vraag na 10 november is dus wat er nog overblijft van het concertseizoen 2020-2021. Want we zullen nog wel een tijdje vertoeven in de risiconiveaus ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’ en ‘ernstig’.

De Beierse Staatsopera besloot een tijd geleden al het heft in eigen hand te nemen en begonnen op 1 september met een grootschalig onderzoek. Ze kregen een ontheffing en mochten 500 mensen toelaten in de zaal van het Nationale Theater in München. De grote zaal daar is met 2101 stoelen de grootste van Duitsland. Met 500 mensen is er dus een zaalbezetting van iets minder dan 25%.

Nu wordt de tussenbalans opgemaakt.

Wat blijkt? Mensen in de zaal werden niet besmet en de meesten bezoekers (95%) voelden zich veilig tijdens het bezoek.

Er is ook onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit en de verversing van de lucht. In de zaal, met een inhoud van ongeveer 12.000 kubieke meter, is de lucht elke 9,5 minuut helemaal ververst.

De proef wordt begeleid door artsen en onderzoekers van de universiteit van München. Bezoekers moesten overal een mond- en neusmasker dragen, behalve als zij in hun stoel zaten tijdens de voorstelling. De bezoekers zaten ofwel in een ‘examenopstelling’ – 2 stoelen tussen de bezoekers en 1 rij voor en achter vrij – ofwel in een ‘schaakbordopstelling’ – de bezoekers zitten als het ware op de zwarte vakjes van het schaakbord, met steeds ruim 1,5 meter afstand.

Het onderzoek in Beieren wordt voortgezet. We houden je op de hoogte.

Ster advertentie
Ster advertentie