Podium
NTR

Twee winnaars op het ROSTRUM

foto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Twee winnaars op het ROSTRUM

Jubelhemd van Lisa Streich en Nuits van Othman Louati winnen 69e editie International Rostrum of Composers. Derde plaats voor Nederlandse componist Rick van Veldhuizen in categorie ‘jonge componisten onder de 30’

Jubelhemd (2021) voor trompet, percussie, harp, altviool en orkest van de Zweedse componist Lisa Streich en Nuits (2022) voor het kamerensemble van de Franse componist Othman Louati zijn de winnende werken van het 69e International Rostrum of Composers (IRC) in Den Haag.

Deze editie van het Rostrum telde vertegenwoordigers van 22 nationale radiozenders uit vier continenten, die allen 41 werken presenteerden. Voor het eerst in de geschiedenis was de meerderheid van de gepresenteerde componisten vrouw of niet-binair. Na de luistersessies selecteerde de vergadering van afgevaardigden de meest onderscheidende werken in twee categorieën: “algemeen” en "jonge componisten onder de 30".

In de categorie 'Jonge componisten onder 30' ging de eerste plek naar de Sloveense componist Matic Romih voor zijn compositie voor strijkorkest The Card Players (Kvartopirci)(2018). De Nederlandse componist Rick van Veldhuizen eindigde op een derde plaats met zijn werk Mais Le Corps Taché D’Ombres.

In de categorie 'Aanbevolen werken' kreeg de Nederlandse componist Wilbert Bulsink een vermelding voor zijn compositie Smashing Mirrors.


Het IRC vond voor de tweede keer in haar geschiedenis plaats in Nederland op uitnodiging van NPO Klassiek en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ster advertentie
Ster advertentie