Podium
NTR

Operazanger Placido Domingo wil academie voor zarzuela-muziek in Madrid

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Operazanger Placido Domingo wil academie voor zarzuela-muziek in Madrid

Zijn moeder, Pepita Embil Extaniz, kreeg in de jaren vijftig de bijnaam ‘koningin van de zarzuela’.

De operazanger en dirigent Placido Domingo komt met een nieuw initiatief: een academie voor het Spaanse muziekgenre zarzuela. Een stijl die vaak wordt vergeleken met komische opera of operette.

Zijn moeder Pepita Embil Extaniz kreeg in de jaren vijftig de bijnaam ‘koningin van de zarzuela’. Domingo vertelde dat toen zijn moeder hem voor het eerst een zarzuela-aria hoorde zingen, ze in tranen uitbarstte. "Daarom beschouw ik mezelf in de eerste plaats als een zarzuelazanger en wil ik dat de nieuwe generaties kunnen kennismaken met de zarzuela.” De academie moet in Madrid worden gevestigd en de naam van zijn beide ouders krijgen.

Het was een tijdje stil rond Domingo. In 2019 is hij door een aantal vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. De operaster ontkende aanvankelijk, maar heeft later wel zijn excuses aangeboden en beloofd alles te zullen doen om ‘zijn naam te zuiveren’.

Zarzuela

De zarzuela (genoemd naar de residentie van de Spaanse koning ten noorden van Madrid), die in het midden van de zeventiende eeuw ontstond, lijkt op lyrisch theater met liederen en gesproken passages, en wordt vaak vergeleken met operette of komische opera. Na verloop van tijd verspreidde dit muziekgenre zich naar de Spaanse koloniën en naar vele Latijns-Amerikaanse landen, met name Mexico en Cuba, maar ook naar de Filipijnen. In Spanje beleefde de zarzuela een heropleving in de jaren 1970. Geschat wordt dat in het Teatro de la Zarzuela in Madrid het aantal voorstellingen van zarzuela's in de periode 2015-2021 met 50% is toegenomen.

Ster advertentie
Ster advertentie