Podium
NTR

Europese erfgoedprijs naar educatieproject Orgelkids

foto: Wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Europese erfgoedprijs naar educatieproject Orgelkids

Het Nederlandse project Orgelkids heeft een Europese prijs gewonnen vanwege de innovatieve inzet voor religieus erfgoed: het pijporgel.

Sinds 2011 heeft Europa een organisatie die probeert religieus erfgoed te behouden: Future for Religious Heritage. Dan gaat het om gebouwen, zoals kerken en synagoges, maar ook om bijvoorbeeld orgels. De organisatie probeert ook Europeanen bij de bescherming van erfgoed te betrekken.

Vanaf dit jaar reikt Future for Religious Heritage ook een prijs uit aan initiatieven die op een innovatieve manier werken aan behoud van dat soort erfgoed. Uit de vijf Europese genomineerden kwam kortgeleden een Nederlandse als winnaar uit de bus. Het is het initiatief Orgelkids, dat als doel heeft de interesse voor pijporgels onder kinderen te vergroten. Orgelkids heeft onder meer een houten bouwpakket van een simpel orgel, dat kinderen met wat hulp in elkaar kunnen zetten. En dat het natuurlijk écht doet. Er zijn ook lessen over orgels.

De organisatie bestaat al dertien jaar en het concept is inmiddels in gebruik in andere delen van Europa, in Azië en de Verenigde Staten.

Beluister hier een reportage over een les over orgelbouw, in de klas

Zo klinkt het orgel van het houten bouwpakket

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie