Podium
NTR

Casa Stradivari in Cremona wordt heropend

foto: blog.stingray.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Casa Stradivari in Cremona wordt heropend

Mocht je in de zomervakantie Italië aandoen, dan is het zeker de moeite waard om een tussenstop in de stad Cremona te maken. Daar heropent op 4 juli Casa Stradivari: het huis en de werkplaats van de wereldberoemde vioolbouwer Antonio Stradivari.

Het drie verdiepingen tellende huis van Stradivari is helemaal gerenoveerd. Het is een atelier voor vioolbouw, opleidingscentrum voor vioolbouwers, cultureel centrum en kunstenaarsverblijf. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen, of het museum bezoeken waar de beste violen te zien zijn die in Cremona werden gemaakt. Naast Stradivari gaat het om instrumenten van Andrea Amati en Giuseppe Guarneri.

Woonhuis en werkplaats

De datum van 4 juli voor de heropening is niet willekeurig gekozen. Op 4 juli 1667 trouwde Antonio Stradivari met Francesca Ferrabochi, waarna hij het gebouw betrok. Op de begane grond was de werkplaats waar hij de snaarinstrumenten maakte. De vioolbouwer woonde tussen 1667 en 1680 in het huis in Cremona. De renovatie van het huis maakt deel uit van het plan om de kennis van Cremona op het gebied van vioolbouw te beschermen. Deze deskundigheid is erkend door UNESCO.

foto: Wikimedia

Gravure van Stradivari die een viool inspecteert

Hoe klinken de violen van Stradivari? Iedere Stardivarius-viool klinkt anders. Violist Janine Jansen kreeg voor een album de kans om twaalf zeldzame Stradivarius-violen te bespelen. Ze riep de hulp in van een Londense vioolhandelaar die ook een documentaire maakte rondom dit ambitieuze project.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie