Podium
NTR

Afghaanse musici vinden hoop in Portugal

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Afghaanse musici vinden hoop in Portugal

Musici en medewerkers van het Afghanistan National Institute of Music hebben asiel gekregen in Portugal en mogen daar hun instituut voortzetten.

Afgelopen oktober lukte het Afghaanse musici hun land te ontvluchten. Ze vlogen toen naar Qatar. Hun situatie kreeg wereldwijd aandacht mede door cellist Yo-Yo Ma. Al snel werd bekend dat Portugal bereid was de vluchtelingen asiel te verlenen. Na een wekenlange tussenstop in Qatar arriveerden afgelopen maandag ruim 270 musici en medewerkers van het Afghaanse muziekinstituut in de Portugese hoofdstad. En nog mooier: ze krijgen de mogelijkheid om hun instituut vanaf volgend jaar voor te zetten in Lissabon.

De toekomst voor muziek mag er in hun thuisland dan somber uitzien, maar de directeur van het muziekinstituut heeft er alle vertrouwen in dat zijn studenten, nu ze veilig zijn, niet alleen hun artistieke dromen kunnen blijven najagen, maar ook het rijke muzikale erfgoed van Afghanistan levend kunnen houden. “Het is onmogelijk voor de Taliban om het volk van Afghanistan het zwijgen op te leggen.”

Ster advertentie
Ster advertentie