Podium
NTR

Hoboïst Werner Herbers heeft kanker

foto: Nexus Instituut
  1. Klassiekchevron right
  2. Hoboïst Werner Herbers heeft kanker

Hoboïst Werner Herbers heeft kanker. Dat blijkt uit een interview met hem van de Volkskrant. Hij heeft nog maar een paar weken te leven.

Concertgebouworkest en Ebony Band

Herbers, in 1940 geboren in Bilthoven, is onder andere bekend als solohoboïst in het Concertgebouworkest. Hij drukte zijn stempel van 1970 tot zijn pensioen in 2005.

Daarnaast richtte hij de Ebony Band op. Hij zette zich met het ensemble in voor de ontdekking van muziek van componisten die vanwege hun vervolging in de oorlogsjaren onbekend is gebleven. Hij reisde door heel Europa om met nabestaanden te praten en manuscripten op te duiken.

In de podcast Verboden - Verjaagd - Vergeten vertelt hij gepassioneerd over de verhalen en muziek van deze componisten.

Openhartig

In het interview spreekt Werner openhartig over zijn aankomend overlijden. ‘’De reden dat ik zo koel kan zijn over een aanstaand einde, is dat ik zó veel geluk en zó’n fantastisch leven heb gehad.’’

Hij werd voor het eerst verliefd op de hobo in bioscoop Concordia in Bilthoven. Daar hoorde hij Jaap Stotijn soleren voor een stuk van Mozart bij de plaatselijke orkestvereniging. ‘‘Toen zei ik: ah, wat een instrument, wat een klank, dát wil ik ook. Ik heb net zo lang bij mijn ouders zitten zeuren tot ik hobo mocht spelen’’, zegt hij in het interview.

Podium vroeg Jan Kouwenhoven, tweede hoboïst van het Concertgebouworkest, om een reactie. "Hij is een eminent musicus. Jarenlang heb ik naast hem gezeten, een collega waar ik zeer op gesteld was. Hij was een exponent van de Nederlandse hoboschool. Jaap Stotijn had dat uitgevonden: een heldere klank en mooie vibrato. Maar hij wist aan dat geluid een rondere klank te geven. Een eigen invulling van de Nederlandse school dus, een persoonlijke touche."

Laatste album

Binnenkort verschijnt Herbers' laatste album van de Ebony Band. Of hij de lancering zelf nog mag meemaken, is gezien zijn ziekte nog zeer de vraag.

Ster advertentie
Ster advertentie