Podium
NTR

Eerste klassieke 'Pride-concert' in Europa

foto: Public Domain Pictures
  1. Klassiekchevron right
  2. Eerste klassieke 'Pride-concert' in Europa

Voor de eerste keer wordt in Europa een symfonisch concert gegeven als eerbetoon aan de leden van de LHBTQ+ gemeenschap. Het concert vindt op vrijdagavond 7 juli plaats in Londen. Het Symfonieorkest van Birmingham speelt muziek van componisten die je nu tot die gemeenschap zou rekenen, zoals Leonard Bernstein, Francis Poulenc en Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky.

Het concert door het symfonieorkest van Birmingham in de Barbican van Londen wordt geleid door dirigent Oliver Zeffman. Hij is ook de initiatiefnemer en vindt het belangrijk dat klassieke muziek een groter en diverser publiek krijgt. "Dit concert laat zien dat LGBTQ+-mensen altijd centraal hebben gestaan ​​in de muziek. Ik hoop er een jaarlijks evenement van te maken," zegt hij. Een groot deel van de opbrengst van de kaartverkoop gaat naar welzijnswerk voor de LHBTQ+ gemeenschap.

In Nederland

In Nederland worden of zijn voor zover bekend geen klassieke concerten gegeven als eerbetoon aan de LHBTQ+ gemeenschap. Al kun je een gepland concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest best zo zien. Queer dirigent en theatermaker Manoj Kamps programmeert dat concert begin september 2023. Het orkest speelt werken van Debussy, Van Veldhuizen, Björk en Sondheim. "Ik zou zeggen dat het programma heel queer is," zegt Manoj Kamps in een reactie. "Twee queer-componisten (Sondheim/van Veldhuizen), een ‘fluïde’ componist/musicus (Björk) en dan ook nog teksten en muziek die gaan over (afgekeurde) verlangens er laten zijn en omarmen. Het is een wat diepere en meer dramaturgische kijk op het thema."

Oproep voor acceptatie

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan hield op Twitter een gloedvol betoog voor meer acceptatie van mensen uit de LHBTQ+ gemeenschap. Hij refereert aan zijn ex-vrouw Cam Kjøll. "Hoewel we geen stel meer zijn, delen we samen een wonder van een kind en zijn we goede vrienden," schrijft hij. "Cam is een trots lid van de transgemeenschap, een geniale ouder, briljante muzikant, een geweldige luisteraar en een voorbeeld voor mensen over de hele wereld dat het oké is om jezelf te zijn en naar je innerlijke stem te luisteren." De dirigent eindigt met een hoopvolle oproep: "Ik moedig al mijn collega's en vrienden aan om mensen die anders lijken te accepteren en proberen te begrijpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie