Podium

Componist Friedrich Cerha overleden

NTR
foto: AFP / Joe Klamar
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Friedrich Cerha overleden

De Oostenrijkse componist, dirigent en musicoloog Friedrich Cerha is op 14 februari overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan de Oostenrijkse pers.

In Nederland is hij niet erg bekend, maar in zijn geboorteland des te meer: de Oostenrijkse Friedrich Cerha. Het meest bekend werd hij met zijn voltooiing van de opera Lulu van Alban Berg. Cerha werkte er jaren aan, op basis van studies van de muziek van Alban Berg. De complete versie van de opera ging in première in 1979.

Friedrich Cerha componeerde ook zelf. Hij werkte veel met wolken van klank, die een langzame verandering ondergaan, afgewisseld met onverwachte gebeurtenissen. Hij noemde dat "muziek zonder melodie, harmonie en ritme in traditionele zin". Zijn bekendste stuk is Spiegel, een 7-delige cyclus voor orkest.

De Salzburger Festspiele, het grootste klassieke festival van Oostenrijk, zette op 15 februari een eerbetoon online: "Friedrich Cerha's bijdrage aan de nieuwe muziek in Oostenrijk is ongeëvenaard; hij was een drijvende kracht in ons muziekleven van de afgelopen decennia. Als oprichter van ensembles en voorvechter van jonge musici had hij een aanzienlijke impact, en we zijn hem het diepste respect en de grootste dank verschuldigd."

Friedrich Cerha is 96 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie