Podium
NTR

Litouwse componist Vytautas Barkauskas overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Litouwse componist Vytautas Barkauskas overleden

De Litouwse componist Vytautas Barkauskas is afgelopen zaterdag overleden. Hij werd 89 jaar. Barkauskas behoorde tot dezelfde generatie componisten als Alfred Schnittke, Sofija Gubaidulina, Giya Kancheli en Arvo Pärt.

Zijn jeugd werd getekend door politieke onrust: hij was negen jaar oud toen zijn vader, tijdens de Sovjetbezetting van Litouwen, in de gevangenis werd gegooid. Ook was hij getuige van de holocaust, waarbij het overgrote deel van de Litouwse Joden door de Duitsers werd vermoord. Barkauskas zou ze later in zijn muziek herdenken,

Na zijn studie wiskunde en muziekcompositie aan de Universiteit van Vilnius, wierp Barkauskas zich, in de jaren 60, op als een van de meest actieve avant-gardecomponisten in Litouwen. Later ging hij over op een meer intuïtieve compositiestijl: ‘Ik beperk me niet tot een enkel, gedefinieerd compositiesysteem. Ik streef ernaar om mijn muziek expressief en emotioneel te maken,’ aldus Barkauskas.

Zijn werken zijn uitgevoerd in tal van Europese, Amerikaanse en Aziatische landen. Voor violisten is hij misschien wel het meest bekend om zijn Partita - een werk voor vioolsolo uit 1967 dat vaak is uitgevoerd door topviolist Gidon Kremer.

Ster advertentie
Ster advertentie