Podium

Johannes Vermeerprijs 2019 naar Ivo van Hove

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Johannes Vermeerprijs 2019 naar Ivo van Hove

Theatermaker en operaregisseur Ivo van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. Die prijs is bedoeld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren.

De jury koos unaniem voor Van Hove en noemt hem een uitzonderlijk theatergenie. “Hij heeft een duizelingwekkend oeuvre aan theaterproducties tot stand gebracht dat uniek is binnen het Nederlandse taalgebied maar ook ver daarbuiten. Hij verruimt en verdiept steeds weer de theatrale verbeelding van het menselijk bestaan."

De jury roemt ook de bestuurlijke kwaliteiten van Van Hove. Hij laat kunstenaars uit verschillende disciplines samenwerken, zoals bij zijn operaregies en de bijzondere voorstelling van afgelopen voorjaar. Toen maakten het Koninklijk Concertgebouworkest en het Internationaal Theater Amsterdam samen de voorstelling 'Dood in Venetië'.

Van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs op 25 september, uit handen van cultuurminister Van Engelshoven. Er is een bedrag van 100.000 euro aan verbonden.

Meer informatie over de prijs

Ster advertentie
Ster advertentie