Podium

Opera Animal Farm van Alexander Raskatov nu online te beluisteren

NTR
foto: Ruth Walz
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera Animal Farm van Alexander Raskatov nu online te beluisteren

Vrijdag 3 maart ging de opera Animal Farm van Alexander Raskatov in première bij de Nationale Opera in Amsterdam. Beluister 'm nu online als podcast op NPO Klassiek ⤵️

#8 - Animal Farm van Alexander Raskatov bij De Nationale Opera

"Meesterlijk en keihard"

"Vanaf de eerste noten pakkend, soms ondraaglijk beklemmend" schreef de Volkskrant. "Opera Animal Farm is meesterlijk en keihard", aldus NRC. Animal Farm werd enthousiast ontvangen door publiek en pers: vijf sterren in de kranten, met lof voor de regie én voor de muziek van Alexander Raskatov. Op dinsdag 7 maart vertelde Raskatov over zijn opera in de uitzending van Podium:

Componist Alexander Raskatov over zijn 5 sterren opera "Animal Farm"

Slachthuis

Als basis voor zijn opera gebruikte Raskatov het boek Animal Farm, in 1945 geschreven door George Orwell. Op een verwaarloosde boerderij komen de dieren in opstand tegen de mensen. Maar als de varkens alle macht naar zich toetrekken, verandert het leven voor de andere dieren pas écht in een hel.

George Orwells Animal Farm was een aanklacht tegen de Sovjetdictatuur van Jozef Stalin. Raskatov versterkt de politieke lading van het verhaal door letterlijke citaten van Stalin toe te voegen aan zijn opera. Regisseur Damiano Michieletto laat het verhaal afspelen in een slachthuis, met een decor vol kooien en vleeshaken. En zo wordt deze hedendaagse versie van Animal Farm een indringende opera die met de huidige oorlog aan het oostfront nog steeds akelig actueel is.

Gerelateerde podcast

In de schaduw van de opera

In de schaduw van de opera

Ster advertentie
Ster advertentie