Podium
NTR

Podcast: 100 Jaar Matthäus

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Podcast: 100 Jaar Matthäus

De Nederlandse Bachvereniging bestaat 100 jaar. Als je nu 100 jaar geleden hebt bedacht dat je de Matthäus-Passion wilt uitvoeren zoals Bach het heeft bedoeld, en je musici hebben zich de laatste veertig jaar gespecialiseerd in de muziek van Bach, dan is er onderhand wel een definitieve, perfecte Matthäus-Passion, toch? Over die vraag gaat de podcast 100 Jaar Matthäus.

In deze serie kom je meer te weten over de geschiedenis van de Nederlandse Bachvereniging en hoor je meer over die grote, niet te vermijden Matthäus-Passion en de Nederlandse uitvoeringstraditie.

Podcastmaker Botte Jellema gaat met Marloes Biermans, artistiek medewerker bij de Nederlandse Bachvereniging, op onderzoek uit. Ze gaan op bezoek bij: Jos van Veldhoven, meer dan 35 jaar dirigent van de Nederlandse Bachvereniging; Shunske Sato, concertmeester en artistiek leider van de Bachvereniging; Leo van Doeselaar, organist met wortels in de Bachvereniging sinds 1981 en zelfs nog daarvoor; Tom Huizinga, die jarenlang tenor zong in het koor van de Bachvereniging; Femke Huizinga, Toms dochter en altviolist bij de Bachvereniging en Marten Root, fluitist van de Bachvereniging. Marloes leidt Botte rond in de Grote Kerk in Naarden.

Beluister hier de vijf afleveringen:

100 Jaar Matthäus - Openingskoor

In de eerste aflevering in deze serie over het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging vertelt Marloes over de reden van de oprichting, en spreken ze Jos van Veldhoven over een 100 jaar oude partituur van de Matthäus-Passion. Bestaat er een definitieve perfecte uitvoering van dit populaire werk van Bach?

#1 - 100 Jaar Matthäus - Openingskoor (S04)

100 Jaar Matthäus - Verraad

In 1983 was er een grote en belangrijke verandering in de uitvoering van de Matthäus-Passion in Naarden. De toemalige dirigent kon niet meegaan in deze verandering, vertrok, en nam een groot deel van het koor mee. Een coup, maar de verandering ging door en zette de toon voor de volgende veertig jaar.

#2 - 100 Jaar Matthäus - Verraad (S04)

100 Jaar Matthäus - Oordeel

Bij de Matthäus-Passion-uitvoeringen van de Nederlandse Bachvereniging zit de Grote Kerk in Naarden altijd stampvol. Hoe verhouden de musici zich tot dit publiek, en hoe krijgen ze dat publiek mee in de laatste ideeën van de historische uitvoeringspraktijk? En mag je nou eigenlijk klappen na een Matthäus-Passion-uitvoering?

#3 - 100 Jaar Matthäus - Oordeel (S04)

100 Jaar Matthäus - Liefde

In deze aflevering laten we de liefde voor de Matthäus-Passion spreken, door een vader en een dochter, die beiden verbonden zijn aan de Nederlandse Bachvereniging.

#4 - 100 Jaar Matthäus - Liefde (S04)

100 Jaar Matthäus - Slotkoor

Bestaat er een definitieve perfecte uitvoering van de Matthäus-Passion? Wat zijn de ideeën van de nieuwe artistiek leider, die de Nederlandse Bachvereniging meeneemt een nieuwe eeuw in? Dat hoor je in het slot van 100 Jaar Matthäus.

#5 - 100 Jaar Matthäus - Slotkoor (S04)

100 Jaar Matthäus vind je in onze podcast 'Het Verhaal'

Het Verhaal

Het Verhaal

Meer Matthäus-podcasts?

Gerelateerde podcast

Matthäus

Matthäus

Gerelateerde podcast

Meer dan Matthäus

Meer dan Matthäus

Ster advertentie
Ster advertentie