Podium
NTR

Kunstenbond eist compensatie voor zzp'ers

foto: kunstenbond.nl
  1. Klassiekchevron right
  2. Kunstenbond eist compensatie voor zzp'ers

“Het kabinet gaf cultuur geen prioriteit, maar gaf wel toestemming voor afgeladen tribunes tijdens de Formule 1 in Zandvoort."

De Kunstenbond wil dat de Nederlandse staat zzp’ers die tijdens de coronapandemie verliezen hebben geleden, gaat compenseren.

Als het kabinet niet binnen 28 dagen met een voorstel komt, daagt de Kunstenbond de staat voor de rechter. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Staatssecretaris Gunay Uslu voor Cultuur kondigde onlangs aan dat er extra geld naar deze groep gaat. Maar dit is bij lange na niet voldoende. De Kunstenbond schat dat zzp'ers in de cultuursector in 2020, 2021 en het eerste kwartaal van 2022 een omzetverlies hebben geleden van 1,6 miljard euro.

“Het kabinet gaf cultuur geen prioriteit, maar gaf wel toestemming voor afgeladen tribunes tijdens de Formule 1 in Zandvoort,” aldus de Kunstenbond

Gisteren wijdde het programma Nieuwsuur ook een item aan het thema, waarin zanger Robbert Muuse vertelde maar liefst 75% van zijn inkomsten te hebben verloren. En componist Vanessa Lann vertelt vandaag in de Volkskrant dat ze door de pandemie meer dan de helft van haar inkomen kwijtraakte. “Tal van grote instellingen hebben miljoenen euro's aan noodsteun ontvangen, terwijl ik en al mijn collega-zzp'ers geen degelijke compensatie hebben gekregen.”

Via een website, kunstklaagtaan.nl worden zelfstandigen opgeroepen hun verliezen bij de Kunstenbond te melden.

Ster advertentie
Ster advertentie