Podium

Pražák Quartet

NTR
foto: Prazak Kwartetfoto: Prazak Kwartet
  1. Klassiekchevron right
  2. Pražák Quartet

Het Tsjechische Pražák quartet bestaat 50 jaar. Ter ere daarvan is onlangs een box met de opnames uit de periode 1992-2018 verschenen. Deze week kiezen wij in Podium de gouden opnamen van het Pražák quartet.

Het Pražák Quartet werd in 1972 opgericht door 4 studenten van het conservatorium in Praag. Meteen in de beginjaren won het ensemble prijzen, waaronder de Evian String Quartet Competition. Het kwartet won ook een opname prijs. Dat was het moment waarop het kwartet bekendheid vergaande.

Het Pražák Quartet speelt al ruim 30 jaar op alle podia wereldwijd, zoals in Parijs, Amsterdam, Brussel, Milaan, London en New York. Naast de reguliere concerten treedt het Pražák Quartet regelmatig op tijdens festivals. Het kwartet heeft samengewerkt met onder meer pianist Menahem Pressler en violist Josef Suk.

De bezetting van het Pražák Quartet is in de loop der jaren wat veranderd, maar het heeft altijd de kwaliteit behouden. In 2020 was de laatste grote verandering in de bezetting. Violist Marie Fuxocá en cellist Jonáš Krejčí voegden zich bij het kwartet. Zij brachten weer nieuwe energie en ideeën mee naar het kwartet. Het kwartet speelt een breed repertoire: strijkkwartetten van Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven, maar ook de Russische strijkkwartetten van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Dmitri Sjostakovitsj en Aleksandr Borodin. Natuurlijk ontbreken ook de Tsjechische componisten als Antonín Dvořák, Leos Janácek en Bohuslav Martinu niet.

Maandag

Antonín Dvorák - Strijkkwartet nr.14

Dinsdag

Aleksandr Borodin - Strijkkwartet nr.2

Woensdag

Johannes Brahms - Strijkkwartet nr.3

Donderdag

Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet nr.5

Vrijdag

Franz Schubert - Strijkkwintet

Ster advertentie
Ster advertentie