Podium
NTR

Belangrijkste Nederlandse compositieprijs gaat naar Pete Harden

foto: Tessa Veldhorst
  1. Klassiekchevron right
  2. Belangrijkste Nederlandse compositieprijs gaat naar Pete Harden

Componist Pete Harden heeft de Matthijs Vermeulenprijs gewonnen. Dit is de belangrijkste Nederlandse prijs voor hedendaagse composities. Harden kreeg de prijs voor zijn compositie M.M..

De Matthijs Vermeulenprijs wordt elke twee jaar uitgereikt en de winnaar ontvangt €20.000. Dit jaar koos de jury uit maar liefst tachtig inzendingen. Met de prijs komt Harden terecht in het gezelschap van eerdere winnaars zoals Michel van der Aa, Ton de Leeuw, Louis Andriessen en Otto Ketting. Harden neemt de prijs in ontvangst tijdens de nationale Dag van de Componist op zaterdag 17 juni.

Marilyn Monroe

Het werk M.M. gaat over filmster Marilyn Monroe. Volgens de jury is het stuk een adembenemend labyrint van suggesties. "Ondanks de verwijzingen naar de jaren 50 heeft hij een actueel werk gemaakt met een grensverleggende aanpak. Een gesamtkunstwerk waarin verschillende kunstvormen samensmelten en briljant interacteren. De manier waarop hij het beperkte muziekmateriaal tot het eind van het werk levend weet te houden, dwingt grote bewondering af.”

De compositie is gemaakt op een tekst van de Franse schrijfster en regisseur Pauline Peyrade. Harden combineert live muziek, gezongen en gesproken tekst met filmfragmenten uit het heden en het verleden. Tijdens de uitreiking van de prijs in Arnhem wordt een speciale verfilming getoond.

Over de componist

Pete Harden is geboren in Groot-Britannië, maar hij studeerde in Nederland en woont hier nog steeds. Hij kreeg les van Louis Andriessen en Richard Ayres aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Harden richtte in 2003 Ensemble Klang en hij treedt regelmatig op als gitarist in het ensemble. Zijn werk wordt internationaal gespeeld, onder andere in het National Theatre in Londen en bij de bepalende muziekgroep Bang on a Can All-stars in New York.

"De muziek spreekt de luisteraar direct aan", zegt de jury. "Dat komt onder andere door de verbinding van elementen uit verschillende muziekgenres. Hierdoor is het werk ook toegankelijk voor een breder publiek dan de gebruikelijke liefhebber en kenner van hedendaagse muziek."

Ster advertentie
Ster advertentie