Podium
NTR

Dirigent John Eliot Gardiner schrapt optredens tot eind 2023

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent John Eliot Gardiner schrapt optredens tot eind 2023

De Britse dirigent Sir John Eliot Gardiner zal de rest van het jaar niet meer optreden. Dat heeft zijn management laten weten. Zijn besluit komt na een incident bij een opera-uitvoering in Frankrijk, op dinsdag 22 augustus. Toen sloeg hij een zanger, in de coulissen, omdat Eliot Gardiner ontevreden was over zijn prestaties.

Een paar dagen daarna bood de dirigent zijn excuses aan en hij trok zich terug uit de operaproductie. Nu laat hij dus weten voorlopig helemaal niet op te treden.

Eliot Gardiner wil zich bezinnen en werken aan zijn mentale gezondheid. In zijn verklaring is hij opvallend openhartig: "Ik neem een stap terug om specialistische hulp te krijgen. Ik erken dat ik die al enige tijd nodig heb. Ik wil mijn excuses aanbieden aan collega's die zich slecht behandeld hebben gevoeld. En aan iedereen die zich in de steek gelaten voelt door mijn beslissing om tijd vrij te maken om mijn problemen aan te pakken. Ik ben er kapot van dat ik zoveel leed heb veroorzaakt en ik ben vastbesloten om van mijn fouten te leren."

Er waren dit jaar nog concerten gepland in onder meer Londen (bij de BBC Proms), Parijs en New York.

Geplande optredens Eliot Gardiner

Ster advertentie
Ster advertentie