Podium
NTR

Flashmob Simon Rattle voor nieuwe zaal

foto: Robert Ghement / EPAfoto: Robert Ghement / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Flashmob Simon Rattle voor nieuwe zaal

Afgelopen vrijdag werd er voor de concertzaal in München een flashmob gegeven door het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Beiers Staatsjeugdorkest en leden van andere professionele en amateurensembles. Het geheel stond onder leiding van Sir Simon Rattle, die volgend jaar chef-dirigent wordt van het Orchester des Bayerischen Rundfunks.

Quote

Het klinkt leuk hier, maar dit is slechts het voorgerecht. We hebben natuurlijk een zaal nodig. We blijven optimistisch dat het gebouwd gaat worden.

Simon Rattle na afloop van de flashmob

Rattle heeft zich in Londen lange tijd ingezet voor een nieuwe concertzaal met een akoestiek die recht zou doen aan de kwaliteiten van het London Symphony Orchestra, maar daar is het hem niet gelukt. In München leek een nieuwe zaal al veel dichterbij. De plannen zijn rond: in totaal zijn er drie zalen en een uitgebreide ruimte voor muziekeducatie gepland, maar nog voor de bouw begonnen is, is er al vertraging. De minister-president van Beieren, Markus Söder, riep kort na de bekendmaking van de vertraging op tot een “pauze om na te denken”, want “we kunnen niet alles onbeperkt financieren”.

Rattle houdt dus hoop en onderstreept dat met de flashmob. De muziekkeuze moet worden gezien als een muzikale oorlogsverklaring: zo’n 250 amateurmusici en 80 professionals speelden samen fragmenten uit de soundtrack van Star Wars – de favoriete film van minister-president Söder. Rattle eindigde zijn speech dan ook met de woorden: “May the force be with you”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie