Podium
NTR

Verdeling cultuursubsidie in Engeland

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Verdeling cultuursubsidie in Engeland

In het Verenigd Koninkrijk is bekend gemaakt welke ensembles en instellingen kunnen rekenen op een subsidie van the Arts Council England. Een belangrijk argument voor de subsidieverschuivingen is de herverdeling van het overheidsgeld. Er gaat minder geld naar Londen en meer geld naar de andere delen van het land.

Een aantal dingen valt op. Bijvoorbeeld: The English National Opera ontvangt geen jaarlijkse subsidie meer in de jaren 2023-2026. The English National Opera is momenteel gevestigd in Londen en is opgericht om de uitvoeringen van opera’s in het Engelse te promoten. Tot nu toe ontving de instelling ruim 12 miljoen pond per jaar. Nu moet het ensemble het stellen met 17 miljoen pond, verdeeld over de komende 3 jaar. Ze krijgen dat geld om een nieuw business plan te maken. De voorzitter van Arts Council England zegt dat er nu mogelijkheden zijn voor het operahuis om een ander soort bedrijf te worden. The English National Opera zegt dat de verschuiving de start van een nieuw hoofdstuk markeert en dat ze nieuw publiek willen bereiken – ook buiten Londen. “De afgelopen 4 jaar heeft The English National Opera uitgevonden hoe een modern operahuis eruit zou moeten zien. Het investeringsaanbod van Arts Council stelt ons in staat onze nationale aanwezigheid te vergroten door een nieuwe basis te creëren, mogelijk in Manchester.”

Ook andere ensembles moeten het met minder geld doen, zoals de London Symphony, de London Philharmonic en het Philharmonia Orchestra. Britten Sinfonia (niet gevestigd in Londen) ontvangt zelfs helemaal geen geld meer.

Er is ook goed nieuws te melden: het Chineke! Orchestra is toegevoegd aan de lijst met subsidieontvangers en krijgt zo’n 700.000 pond per jaar en het National Youth Orchestra of Great Britten ontvangt bijna twee keer zoveel geld als de voorgaande jaren.

Ster advertentie
Ster advertentie