Podium
NTR

Lieven Cooiman over live muziek bij uitvaarten

foto: NPO Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Lieven Cooiman over live muziek bij uitvaarten

Een podium voor optredens op een begraafplaats, dat maakte onlangs in Breda veel emoties los, zo schreef de Volkskrant. De begraafplaats wil meegaan met z’n tijd, maar demonstranten zijn bang dat discobeats de serene sfeer verstoren. Maar wat is eigenlijk de meerwaarde van live muziek tijdens een afscheids-of herdenkingsbijeenkomst?

Lieven Cooiman is werkzaam in de klassieke muziekbranche en organisator van live muziek bij uitvaarten. Hij spreekt in Podium met presentator Beitske de Jong:

Wat vind je van de ophef?

"Het zegt mij wel iets over de oproer die het meteen geeft als je iets wil veranderen. Dat brengt angst voort. En mijn vraag is meteen: wie moet dat betalen? Uiteindelijk toch de nabestaanden.
Maar de tendens dat er steeds minder mensen begraven worden, en steeds meer mensen worden gecremeerd en dat begraafplaatsen daardoor geld mislopen, dat klopt misschien wel. Daarom zeg ik altijd tegen ze: investeer! Investeer ook in goede instrumenten bijvoorbeeld. Er is veel aandacht voor de beamer en de geluidsinstallatie, maar veel minder voor een goede piano. Dat kost wat, maar je hoort vaak dat live muziek heel erg wordt gewaardeerd en onthouden."

Wat zijn de laatste ontwikkelingen als het gaat om live muziek bij uitvaarten?

"Wij spelen overal, en zelf merendeels buiten de aula. Dat moet je denken aan 'persoonlijke' plekken als een café, de tuin, een huis, een plek in de natuur."

Wat is de meerwaarde van live muziek boven een spotifylijstje?

"Bij de dood is er geen adem meer, maar live muziek is wel adem en gevoel, kortom: leven. Bovendien kunnen musici ook op het moment inspelen. Als je net een toespraak hebt gehad, kun je je uitvoering aanpassen. De muziek is veel meer in dialoog met je bezoekers. Ik praat de musici van te voren ook altijd even bij. Wie de overledene was en zijn muziekwens. Musici zijn echt onderdeel van het geheel."

Ben je niet bang zijn dat er straks een DJ op het podium staat?

"Nou dat kan toch? Als de overledene dat nu wil? Je moet altijd kijken: wat is de wens en de sfeer en hoe breng ik die op een mooie en waardige manier bij elkaar."

Luister naar de podcast over uitvaartmuziek met Floris Kortie en Lieven Cooiman.

Video: Lieven Cooiman schuift aan bij Floris Kortie

Klassieke Podcast Live: Podium Witteman Podcast

Klassieke Podcast Live: Podium Witteman Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie