Podium
NTR

Eerste vrouwelijke dirigent bij Bayreuther Festspiele

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Eerste vrouwelijke dirigent bij Bayreuther Festspiele

Op 25 juli gaan de Bayreuther Festspiele van start, het Wagnerfestival in het Zuid-Duitse Bayreuth. Het is weer live, na een jaar onderbreking vanwege corona. En met een primeur. Voor het eerst in de 145-jarige geschiedenis van het festival zal er een vrouw dirigeren. Het is Oksana Lyniv uit de Oekraïne. Zij leidt vanaf 25 juli de opera De Vliegende Hollander van Richard Wagner.

Festivalleider Katharina Wagner, achterkleindochter van Richard Wagner, zou het ontbreken van vrouwen hebben verklaard met de opmerking dat er te weinig vrouwelijke dirigenten waren. Zijzelf hoopt dat haar optreden een voorbeeld zal zijn voor de muziekwereld.

Er komen trouwens nog meer hervormingen aan. Katharina Wagner liet eerder deze maand weten dat er een werkgroep is ingesteld. Die gaat de oude statuten van het festival herzien. Wát er moet veranderen zei Wagner er niet bij, wél wat er moet blijven: de Wagner-familie moet aan het festival verbonden blijven en in het Festspielhaus in Bayreuth mag alleen muziek van Richard Wagner klinken.

Meer informatie bij Der Spiegel (Duitstalig)

(afb. creative commons zero)

Ster advertentie
Ster advertentie