Podium
NTR

Orgel in Parijs vernield

  1. Klassiekchevron right
  2. Orgel in Parijs vernield

In de voorsteden van Parijs is het vaak onrustig, er vinden regelmatig vernielingen plaats. Zo is onlangs in de Parijse voorstad Saint-Denis het Cavaillé-Coll orgel in de Saint-Denis Basiliek vernield. De organist van de kerk ontdekte de beschadiging, die een vandaal aanbracht aan de orgelkas en de windmotor. Het gaat om het eerste orgel van de 19e-eeuwse, populaire, Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.
De Fransman stelde destijds in drie dagen een plan op voor een orgel met vijf klavieren, pedaal en zeventig stemmen. Daarmee wist de 22-jarige jongeman de opdracht voor de bouw van een orgel binnen te slepen. De oplevering van het orgel in Saint-Denis maakte zo’n enthousiasme los dat Cavaillé-Coll vanaf dat moment de ene na de andere opdracht kreeg, in zowel Frankrijk (in kerken en kathedralen) als ver daarbuiten, tot en met China toe.

Niet alleen het orgel van de Saint-Denis Basiliek is vernield, ook twee glas-in-loodramen zijn kapotgemaakt. Wie er achter zit, is niet bekend. De politie is een onderzoek gestart.
Orgelliefhebbers mogen zich gelukkig prijzen dat de inbreker het historisch pijpwerk met rust heeft gelaten. De schade die nu is aangebracht kan worden hersteld door de timmerman en de elektricien.

Ster advertentie
Ster advertentie