Podium

Tegenstrijdigheden in onderzoeken musiceren in corona-tijd

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Tegenstrijdigheden in onderzoeken musiceren in corona-tijd

Onder welke omstandigheden kun je in tijden van corona veilig samen muziek maken? Er worden veel onderzoeken verricht om te kijken hoe het virus zich kan verspreiden in een koor of orkest.

Er zijn al op veel plekken onderzoeken gestart, zo meldt de internationale pers. Eén van de technieken is het verspreiden van een kunstmatige mist tussen musici, zodat je kunt zien hoe de lucht beweegt.

De resultaten spreken elkaar soms tegen. Amerikaanse onderzoekers concludeerden eerder deze week dat koorzang veel risico oplevert en dat koren ‘superverspreiders’ kunnen zijn. Wetenschappers in München ontdekten juist dat de adem bij zangers niet verder reikt dan een halve meter. Klarinet, hobo en fagot zijn veel risicovoller, met een ‘luchtbereik’ tot een meter, zo vinden ze in München.

Welnee, zegt een medisch universiteitsinstituut in Berlijn. De lucht in blaasinstrumenten trilt vooral in het instrument en komt nauwelijks naar buiten. Juist zang is riskant. Zingen uit volle borst zou vergelijkbaar zijn met hoesten of niezen.

Woensdag 13 mei keken we in Podium naar de situatie bij koren, met Daphne Wassink, voorzitter Koornetwerk Nederland. Ze vertelde dat er nog veel onzekerheden zijn.


Amsterdams Gemengd Koor

Een koor waar veel zangers ziek zijn geworden is het Amsterdams Gemengd Koor. Maar liefst 102 van de 130 koorleden hebben corona opgepikt. Vier koorleden hebben de ziekte niet overleefd. Op 8 maart zong het koor nog de Johannes-Passion. Het is waarschijnlijk dat daar de ziekte is verspreid onder de koorleden. Cabaretier Johan Goossens is lid van het AGK en vertelt in M over de impact die het virus heeft gehad op het koor.

Ook in Nederland is een onderzoek gestart, op initiatief van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Onder de titel VirMus gaat de Technische Universiteit Delft de risico’s van samenspel onderzoeken.

Links naar berichten over onderzoeken:

Ster advertentie
Ster advertentie