Podium
NTR

Herbert Blomstedt

foto: Wolfgang Kluge / EPAfoto: Wolfgang Kluge / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Herbert Blomstedt

Op 11 juli 2022 is dirigent Herbert Blomstedt 95 jaar oud geworden. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog altijd actief en hij denkt nog niet aan stoppen. Zo dirigeert hij over een maand het Gustav Mahler Jugendorchester in de Zevende symfonie van Bruckner en in januari 2023 dirigeert hij het Koninklijk Concertgebouworkest. Solist is niemand minder dan violist Janine Jansen.

De Zweedse dirigent Herbert Blomstedt werd geboren in de Verenigde Staten en studeerde in Stockholm en Uppsala. Hij volgde directielessen aan de Juilliard School of Music in New York. Hij verdiepte zich zowel in de nieuwe als in de oude muziek.

In 1954 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm. Hij was chef-dirigent van een aantal orkesten, waaronder de Staatskapelle Dresden en het San Francisco Symphony Orchestra. Van 1998-2005 was hij chef-dirigent van het Gewandhausorchester Leipzig.

Hij maakte veel opnames, waaronder de complete cyclus van Beethovens symfonieën. De box met de complete symfonieën van Bruckner door het Gewandhausorchester ontving in 2013 de International Classical Music Award voor 'Recording of the year'.

Quote

De energie die van de dirigent komt, moet geen fysieke energie zijn, maar een mentale. De fysieke energie geeft het orkest zelf. Ze hebben een sterke wil nodig. Als die er niet is, verliest de muziek zijn ziel. Mijn bewegingen zijn kleiner geworden, ik heb geleerd los te laten.

Herbert Blomstedt bij NDR Kultur

Nog steeds bestudeert hij de partituren voor elk concert grondig:

Quote

Ik maak veel aantekeningen omdat ik de partituren heel zorgvuldig bestudeer. Zo krijgt elke noot zijn speciale betekenis.

Herbert Blomstedt bij NDR Kultur

Hoe het hem lukt zo actief te zijn op die hoge leeftijd? Een deel van zijn levensrecept: hij is vegetariër, drinkt geen alcohol en beoefent al jaren yoga. Zijn geloof is ook belangrijk voor hem. Herbert Blomstedt is diepgelovig. Zijn vader was predikant en missionaris van de zevendedagsadventisten.

Quote

Ik heb ook een missie, maar niet voor een bepaald geloof. Mijn missie is: muziek dichter bij mensen te brengen. Ik heb veel bondgenoten: de orkestleden. Wij willen allemaal hetzelfde.

Herbert Blomstedt bij NDR Kultur

De zaterdag is heilig voor Blomstedt. Er zijn geen repetities, wel concerten op zaterdag. Ze zijn voor hem geen werk, maar meer een soort aanbidding. Herbert Blomstedt denkt nog niet aan ophouden. Afgelopen vrijdag verscheen zijn nieuwe cd met daarop de Achtste en Negende symfonie van Franz Schubert.

In Podium staan we stil bij zijn mooiste opnamen.

Maandag 4 juli

Edvard Grieg - Peer Gynt

Dinsdag 5 juli

Beethoven - Symfonie nr.4

Woensdag 6 juli

Carl Orff - Carmina Burana

Donderdag 7 juli

Johannes Brahms - Altrapsodie

Vrijdag 8 juli

Wilhelm Stenhammar - Symfonie nr.2

Maandag 11 juli

Franz Schubert - Symfonie nr.9

Dinsdag 12 juli

Anton Bruckner - Symfonie nr.4

Woensdag 13 juli

Carl Nielsen - Symfonie nr.3

Ster advertentie
Ster advertentie