Podium
NTR

Coronatests bij entree: wie betaalt dat?

  1. Klassiekchevron right
  2. Coronatests bij entree: wie betaalt dat?

Binnenkort stemt de Tweede kamer over de testwet, die het mogelijk moet maken de samenleving van het slot te halen. Het idee is dat bijvoorbeeld concerten en evenementen weer kunnen doorgaan als de bezoekers vooraf negatief zijn getest op corona.

Maar wie moet dat betalen? In het wetsvoorstel staat dat de sector vanaf de maand mei zelf de kosten moet dragen, zo meldt het Financieel Dagblad. De krant noemt €700 miljoen euro aan kosten voor extra testcapaciteit in de komende vijf maanden.

Een koepel van attracties en musea heeft nu aangegeven niet te willen betalen. Ook bioscopen vinden het te duur. En werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt: “Zo lang niet iedereen gevaccineerd is en geen keus heeft, moeten de tests uit de publieke middelen gefinancierd worden.”

De VSCD, koepel van theaters en concertzalen, heeft nog geen standpunt ingenomen, maar zal vermoedelijk niet blij zijn met extra kosten.

En de festivals dan? 31 maart werd bekend dat het klassieke festival Wonderfeel deze zomer doorgaat. Volgens directeur Georges Mutsaerts is er nog veel onduidelijk rond coronatests. “Als we die inderdaad zelf moeten betalen, dan moeten we de kosten doorberekenen aan bezoekers”, zo meldt hij desgevraagd. “En dat wil je natuurlijk niet. Een dagelijkse test voor de medewerkers hebben we wel begroot. Want ze moeten veilig kunnen werken.”

Ster advertentie
Ster advertentie