Podium
NTR

Over het gedrag van concertgangers: "We moeten als publiek vriendelijker zijn"

foto: Diogo Nunes
  1. Klassiekchevron right
  2. Over het gedrag van concertgangers: "We moeten als publiek vriendelijker zijn"

“Willen we dat onze klassieke muziektraditie blijft voortbestaan, dan doen we er als publiek goed aan om wat vriendelijker en geduldiger te zijn. Om mensen juist te complimenteren in plaats van uit te foeteren als ze hun kinderen meenemen.” Dat schrijft Merlijn Kerkhof in zijn column in de Volkskrant.

Kerkhof vindt de sfeer rond klassieke concerten vaak helemaal niet zo leuk, soms zelfs vijandig. Hij noemt voordringen in rijen, geduw in de gangen, veel klachten en irritaties die gedeeld worden. Podium vroeg aan de concertzalen of zij deze problemen ervaren.

Abonnementhouders

Bij TivoliVredenburg zien ze ook dat ergernissen ontstaan tijdens concerten, maar hoofdprogammeur klassieke muziek Peter Tra zegt: "We hebben heel vriendelijk publiek eigenlijk."

De zaal in Utrecht ziet de laatste jaren een afname in abonnementhouders. Dat verklaart volgens Peter Tra misschien het verschil met Het Concertgebouw. "Het publiek dat voor één specifiek stuk of artiest komt, doet niet zo moeilijk over de etiquette. Ik kan me voorstellen dat abonnementhouders meer gehecht zijn aan hun zaal en de gewoontes meer toe-eigenen."

Vanuit de inhoud veranderen

Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede herkent het negatieve beeld in de column niet. Ze programmeren bewust anders voor nieuwkomers, zodat het niet botst met het traditionele publiek. Denk aan experimenten met kortere of meer toegankelijke klassieke concerten. Traditionele concerten mogen ook traditioneel blijven, maar de verwachting is dat het langzaam gaat veranderen.

Als de inhoud verandert, verandert het gedrag vanzelf mee, zo zegt het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ze merken dat als de opzet van het concert verandert, het publiek automatisch anders en losser met de etiquette omgaat.

Lossere sfeer

TivoliVredenburg zet bewust in om vriendelijker en losser over te komen. Peter Tra licht toe: "In sommige zalen zie ik eerst vijf verboden tegenkomen: geen telefoon, niet hoesten, geen drankjes in de zaal. Het is belangrijk om om de juiste sfeer neer te zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie