Podium
NTR

Rick Stotijn speelt in nieuwe orkest Teodor Currentzis

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Rick Stotijn speelt in nieuwe orkest Teodor Currentzis

In NRC staat vandaag een interview met contrabassist Rick Stotijn. Hij speelt in het nieuwe projectorkest Utopia van de Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis.

Het orkest MusikAeterna van Currentzis is sterk verbonden met onder meer Gasprom en Currentzis zelf heeft geen duidelijk standpunt ingenomen tegen de oorlog in Oekraïne. Vorige week werden concerten van MusicAeterna met Currentzis, onder meer in Amsterdam afgezegd vanwege zijn vermeende relaties met het Kremlin.

In augustus liet Currentzis weten een nieuw orkest op te richten: Utopia. Het is een projectorkest dat uit 112 musici uit 28 landen bestaat, waaronder ook Oekraïne. Dit orkest is niet verbonden met Russische instellingen. Rick Stotijn is één van de musici. Hij is al een tijd geleden voor het project gevraagd, zo is te lezen in NRC. Hij had verwacht dat Currentzis met een duidelijk statement zou komen. Stotijn zegt: “Het uitblijven van zo’n statement heeft me teleurgesteld. Volgens mensen om hem heen is het onmogelijk, ook al is Currentzis privé faliekant tegen de oorlog, aangezien hij zich verantwoordelijk voelt voor de leden van musicAeterna – als hij zich uitspreekt, komen musici en personeel op straat te staan. Maar voor mij is heel duidelijk dat ik niet geassocieerd wil worden met zijn ensemble als hij geen afstand neemt van de oorlog. Ik heb hem nog nooit ontmoet, maar ik ga deze dagen absoluut met hem in gesprek. Dialoog is immers de inzet van het project.”

Morgen is Utopia nog te horen in Berlijn.

En de nieuwe cd van Rick Stotijn is verkrijgbaar. Op de cd staan werken van Bottesini en Vivaldi.

Lees hier het hele interview met Rick Stotijn.

Ster advertentie
Ster advertentie