Podium
NTR

Pianist Lars Vogt (51) overleden

foto: Anna Reszniak
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Lars Vogt (51) overleden

De Duitse pianist en dirigent Lars Vogt is op 51-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg internationale bekendheid toen hij in 1990 de tweede prijs won bij de Leeds International Piano Competition. Het winnen van die prijs opende de deuren naar een internationale concertcarrière.

Hij trad onder meer op met de Berliner Philharmoniker, het London Symphony Orchestra, de Staatskapelle Dresden, het Radio Filharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In seizoen 2003-2004 was hij de eerste “Pianist in residence” bij de Berliner Philharmoniker.
Lars Vogt zei dat hij een hekel had aan virtuositeit. Zijn “drie-eenheid” bestond uit Brahms, Mozart en Bach.

Hij was ook actief in het kamermuziek-circuit. Met Christian en Tanja Tetzlaff maakte hij een aantal cd’s met pianotrio’s van Dvořák en Brahms. Hij was een graag geziene gast bij het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Bovendien had hij zijn eigen kamermuziekfestival “Spannungen” in een waterkrachtcentrale in Heimbach, vlakbij Keulen.

Lars Vogt was ook actief als docent aan het conservatorium van Hannover. En de laatste jaren richtte hij zich ook steeds meer op het dirigeren. Sinds september 2015 was hij chef-dirigent van de Royal Northern Sinfonia.

In februari 2021 kreeg hij de diagnose leverkanker. Hij had goede hoop dat de behandelingen zouden aanslaan, maar de artsen konden geen prognose geven omdat de ziekte zich bij elke patiënt anders ontwikkelt. Hij bleef pianospelen, soms zelfs tijdens de chemotherapie. Er was een piano op de afdeling, waar hij graag op speelde. “Ik speel een beetje en iedereen die wil, kan luisteren. Zolang mensen er geen last van hebben en tot nu toe heeft niemand geklaagd. Maar ik oefen natuurlijk niet, ik speel alleen dingen waar ik blij van word,” zei hij vorig jaar in een interview.

Nu heeft Lars Vogt de strijd verloren.
Op dinsdag 6 september staat Podium stil bij het overlijden van Lars Vogt.

Bekijk: Lars Vogt speelt Brahms' Intermezzo op. 118 Nr. 2

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie