Podium
NTR

Violist en dirigent Jeanne Lamon overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Violist en dirigent Jeanne Lamon overleden

De Amerikaans-Canadese barokviolist Jeanne Lamon is overleden. Dat heeft ensemble Tafelmusik bekend gemaakt. Jeanne Lamon werd in 1981 concertmeester en dirigent van het ensemble, dat twee jaar eerder was opgericht. Onder haar leiding groeide Tafelmusik uit tot één van de beste oude muziek ensembles van Noord-Amerika.

Jeanne Lamon werd in 1949 geboren in New York en kreeg haar eerste vioollessen toen zij 7 jaar was. Ze studeerde in Boston en kwam naar Nederland, waar zij bij Herman Krebbers studeerde. Zij specialiseerde zich bij Sigiswald Kuijken in barokviool. Na haar studie keerde zij terug naar de Verenigde Staten. In die tijd combineerde zij lesgeven met optredens, totdat ze werd gevraagd concertmeester te worden bij het Canadese ensemble Tafelmusik. Aanvankelijk ging het om een paar concerten, maar dat deed ze uiteindelijk 33 jaar lang. Naast haar werk bij Tafelmusik was Jeanne Lamon viooldocent aan het Royal Conservatory of Music in Toronto en gaf zij les aan de universiteit aldaar.

Elisa Citterio - de huidige concertmeester van Tafelmusik laat weten: “Jeanne Lamon was een geweldige en getalenteerd leider, die mij en vele collega’s heeft geïnspireerd. Zij is en blijft een deel van onze organisatie, want wij zijn het resultaat van haar tomeloze inzet, passie en vasthoudendheid. We zijn verdrietig dat we haar zijn verloren, maar denkend aan haar, brengt een glimlach op onze gezichten. Jeanne leeft voort in onze muziek en elke noot die Tafelmusik speelt, zal worden gespeeld ter nagedachtenis aan haar.”

Tafelmusik maakt al plannen voor een concert dat in het teken zal staan van Jeanne Lamon.

Jeanne Lamon is 71 jaar oud geworden.

Foto omslag: Sian Richards

Ster advertentie
Ster advertentie