Podium
NTR

Sjostakovitsj en Ravel door het Busch Trio

foto: Kaupo Kikkas
  1. Klassiekchevron right
  2. Sjostakovitsj en Ravel door het Busch Trio

De weerbarstige Rus Dmitri Sjostakovitsj en de sjieke Fransman Maurice Ravel. Componisten die op het eerste oog weinig met elkaar te maken hebben. Op een nieuwe opname combineert het vermaarde Busch pianotrio ze met elkaar. In Podium vraagt Hans Haffmans violist Mattieu van Bellen waarom deze componisten zo goed samengaan.

"De verbinding tussen beide componisten is eigenlijk heel sterk aanwezig," zegt violist Mattieu van Bellen. "Het ene trio van Ravel is verschenen in 1914 en het andere van Sjostakovitsj in 1944. En dan heb je het over een belangrijke periode in de Europese geschiedenis."

Turbulente eeuw

Van Bellen vindt dat je in de beide pianotrio’s de turbulente eerste helft van de twintigste eeuw terughoort. En dan vooral ook de beide wereldoorlogen. De oorlog raakte de levens van beide componisten heel direct. Ravel diende aan het front als chauffeur in de Eerste Wereldoorlog. En tijdens het beleg van Leningrad was Sjostakovitsj bandweerman.

"Ik zie de gelijkenissen vooral ook als ik kijk naar de structuren van de werken," verklaart Van Bellen. "Als je kijkt naar het derde deel, dan hoor je in beide werken een passacaglia. Dat is gebaseerd op een basthema, dat naar beneden gaat. Maar Sjostak."ovitsj draait in dat derde deel de passacaglia om. De baslijn gaat dus omhoog. Als een herrijzenis uit de dood

Het nieuwe album van het Busch Trio met violist Mattieu van Bellen, pianist Omri Epstein en cellist Ori Epstein verschijnt op 22 september. Het Busch Trio is 2 en 4 oktober te horen in het Concertgebouw in Amsterdam en later ook bij het Avondconcert op NPO Klassiek.

Het Busch Trio was eerder te gast in Podium Klassiek. Toen stond een deel uit het Tweede Pianotrio van Franz Schubert op het programma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie