Podium
NTR

Historische muziekuitgeverij Edition Peters overgenomen door groot conglomeraat

foto: Edition Peters
  1. Klassiekchevron right
  2. Historische muziekuitgeverij Edition Peters overgenomen door groot conglomeraat

De Britse Wise Music Group heeft een meerderheidsbelang in de historische bladmuziekuitgeverij Edition Peters gekocht. Het Duitse bedrijf was sinds 1863 in handen van één familie, maar aan die periode komt nu een einde.

Groene boekjes

Als je ooit muziekles hebt gehad, herken je vast de groene boekjes (zie coverfoto). Dat is de typerende bladmuziek van uitgeverij Edition Peters. Sinds de oprichting in 1800 drukken ze muziek van grote componisten als Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms en Joseph Haydn. Ze waren één van de eersten die de bijna vergeten Johann Sebastian Bach weer op de markt brachten.

Massaproductie

Edition Peters heeft grote invloed gehad op de muziekgeschiedenis, als een soort Henry Ford van de klassieke muziek. Zij brachten bladmuziek naar de massa door hun boekjes voor één-vijfde van de prijs in de winkel te leggen. Dit kon door hun nieuwe druktechniek en de gigantische schaal daarvan. Duidelijk is dat deze strategie zich groots uitbetaald heeft, want ze groeiden uit tot één van de belangrijkste uitgeverijen.

Meer over de geschiedenis in deze mini-documentaire:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Overname door andere familie

Wise Music Group maakte bekend Edition Peters Group over te nemen en heeft het merk toegevoegd aan hun verzameling uitgeverijen, zoals Chester Music en G. Schirmer. Het conglomeraat bestaat al vijftig jaar en is in handen van de familie Wise. Een bekende naam, want Robert Wise is de regisseur van grote muzikale Hollywoodfilms zoals The Sound of Music en West Side Story.

Podium sprak Chris Butler, de nieuwe voorzitter van Edition Peters. "Wise Music Group is geen financiële koper, maar een eigen familiebedrijf met een lange termijnvisie."

Voormalig eigenaar Christian Hinrichsen noemt de overname in het persbericht een "natuurlijke unie" en "kijkt uit naar de nieuwe kansen".

Individuele identiteit behouden

Edition Group was niet uit op een overname, maar Butler noemt twee redenen voor deze deal: "Onderdeel zijn van een grotere grotere organisatie brengt stabiliteit. We zullen samenwerken, maar zorgen dat Edition Peters hun eigen identiteit behoudt."

Naast de historische grote namen, staan ze bekend om hun uitgaves van toonaangevende nieuwe muziek. Bijvoorbeeld van Rebecca Saunders, Arvo Pärt en Brian Ferneyhough.

Ster advertentie
Ster advertentie