Podium
NTR

Componist Hans Kox overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist Hans Kox overleden

Maandag 25 februari j.l is Hans Kox overleden. Kox schreef meer dan 200 composities, waaronder zes symfonieën, meer dan tien concerten voor solo-instrument en orkest en drie opera’s. Hij componeerde in een romantisch-expressionistische stijl, met als voorbeelden Bach, Beethoven, Mahler en Sjostakovitsj.

Tonale stijl

Twaalftoonsmuziek en seriële composities vond hij te bedacht. De componisten ervan noemde hij ‘notenmonteurs’. Zijn meer tonale stijl leverde hem de kritiek op ouderwets te zijn, onder meer in felle recensies van zijn eerste opera, Dorian Gray (1974). Die kritiek raakte Kox zo dat hij zich terugtrok als kersverse artistiek leider van het Concertgebouworkest. Ook in zijn verdere loopbaan zocht hij nauwelijks de openbaarheid. Dorian Gray werd later uitgebracht op cd en kreeg alsnog waardering in de pers.

Een kleine bijdrage voor de mensheid

Volgens biograaf Bas van Putten is Kox’ muziek tegelijk herkenbaar en ongrijpbaar in zijn veelzijdigheid. De sfeer van zijn composities is vaak somber. Kox was als componist altijd bezig met menselijke thema’s, met de onderwerpen die in zijn tijd speelden. Bekend is zijn trilogie over oorlog: In Those Days (1969), Requiem for Europe (1971) en de Anne Frank Cantate (1984). Over zijn betrokkenheid zei Kox zelf: "Als componisten zijn we niet in de positie onrecht in de wereld recht te zetten, maar wel om muzikale boodschappen te schrijven als een kleine bijdrage, en misschien troost, voor de mensheid".

Hans Kox is 88 jaar geworden.

Luister naar een selectie uit het oeuvre van Hans Kox

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

vrijdag 02 september 1988

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie