Podium

Corona-binnenland

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Corona-binnenland

Gisteravond stemde de Tweede Kamer over de moties die vorige week dinsdag tijdens het debat Cultuur en Corona zijn ingediend. De kamer verzoekt de regering om te onderzoeken hoe extra steun kan worden verleend aan de culturele sector, en ervoor te zorgen dat ook zzp’ers en freelancers en niet-gesubsidieerde organisaties door de crisis kunnen worden geholpen.

Kunsten'92 – de vereniging die de belangen van de culturele sector behartigt - is redelijk tevreden met de uitkomst.

‘Het aannemen van de moties geeft aan dat er bij de Kamerleden veel aandacht en steun is voor de grote nood in de culturele en creatieve sector. Er is groot draagvlak in de Kamer om het kabinet ertoe aan te zetten de sector hoe dan ook te redden.’

De Nederlandse koorsector verkeert in onzekerheid over de veiligheid van samen zingen. Terwijl premier Rutte eerder de waarschuwende vinger hief en letterlijk zei: “Plekken waar mensen luid zingen, dat zijn plekken waar het virus graag is”, stelt het RIVM zich minder streng op. Koren zouden onder “culturele instellingen” vallen en dus vanaf 1 juni weer met een maximum van 30 personen en 1,5 meter onderlinge afstand mogen zingen. Koornetwerk – de grootste korenorganisatie van Nederland - vindt dat er sprake is van tegenstrijdige signalen. Vanwege het grote aantal risicogroepen binnen de 1,5 miljoen actief samenzingende Nederlanders acht Koornetwerk een dergelijke aanbeveling van het RIVM zonder de uitkomst van gericht wetenschappelijk onderzoek prematuur en onverstandig.

Ster advertentie
Ster advertentie