Podium

Pianist Polo de Haas overleden

NTR
foto: AFP Kippafoto: AFP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Polo de Haas overleden

De Nederlandse pianist Polo de Haas is zondag overleden, zo maakte De Volkskrant bekend.

De Haas verkende in zijn lange carrière alle muzikale genres: klassiek, jazz, hedendaags, elektronisch en experimenteel. Hij trad zowel op met het Concertgebouworkest als met kleinkunstenaar Ramses Shaffy.

Zijn ruime blik op de muziek begon al tijdens zijn studiejaren aan het Amsterdams Conservatorium. Hij studeerde overdag klassiek, ’s avonds verdiende hij zijn geld in het jazzcircuit. Hij maakte daarin altijd zijn eigen keuzes. Hij speelde mee in de voorstelling Shaffy Chantant, maar alleen op voorwaarde dat hij ook klassieke en hedendaagse muziek mocht spelen.

In de jaren '70 werd Polo de Haas bekend onder een breder publiek door zijn tv-programma Spelen met muziek. Hij werkte ook samen met componist Peter Schat, met wie hij zich stortte op elektronische muziek.

In zijn concerten trad hij vaak buiten de gebaande paden. Zo gaf hij concerten aan de rand van een zwembad en op het dak van de Beurs van Berlage.

De Haas' opname van het pianowerk Canto Ostinato is nog steeds zeer geliefd. In dit muziekstuk van zijn vriend Simeon ten Holt ontdekte hij steeds weer nieuwe lagen en betekenissen. Zijn opname met pianist Kees Wieringa leverde hem een Gouden Plaat op. De Haas speelde Canto Ostinato vaak de laatste jaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Polo de Haas was tot op hoge leeftijd actief in het concertleven. Afgelopen oktober kwam een dubbel-cd uit met piano-improvisaties, een ideetje dat in de lockdown ontstond. Hij vond een cassettebandje met improvisaties uit de jaren 80. Die combineerde hij met nieuwe improvisaties.

In een interview met de Volkskrant vorig jaar blikt hij terug op zijn werk:

Quote

Heb ik dát allemaal gedaan? Ach, het mooie is: ik heb overal plezier aan beleefd.

Polo de Haas

Polo de Haas is 88 jaar oud geworden.

Avondconcert: Simeon ten Holts oneindige Canto Ostinato

Opnamedatum

woensdag 05 februari 2014

Omroep

MAX

Componisten

Simeon ten Holt

Uitvoerenden

Evelien Jaspers (viool), Jos Jonker (viool), Bas Vliegenthart (contrabas), Naïra Kwartet, Arielle Vernède (piano), Polo de Haas (piano), Ivo Janssen (piano), Kees Wieringa (piano)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie