Podium

'Nobelprijs voor de muziek' voor dirigent en componist Sir George Benjamin

NTR
foto: Matthew Lloyd
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Nobelprijs voor de muziek' voor dirigent en componist Sir George Benjamin

De 63-jarige componist Sir George Benjamin ontvangt dit jaar de Ernst von Siemensprijs. De prijs ter waarde van 250.000 Euro wordt jaarlijks uitgereikt aan een componist of musicus die een bijzondere prestatie heeft geleverd in de klassieke muziek.

Wie is deze 63-jarige Brit? Hij werd geboren in Londen. Zijn vader was uitgever en zijn moeder ontwerper. Hij begon al op zijn zevende met piano spelen en begon vanaf zijn 13e met componeren. Op z’n 16e werd hij toegelaten op het conservatorium van Parijs, waar hij de laatste leerling werd van de Franse componist Olivier Messiaen. Nog voor zijn Benjamin zijn studie afmaakte, werd zijn eerste orkestwerk uitgevoerd. In de daaropvolgende jaren schreef hij meerdere orkestwerken en verschillende opera’s, waaronder Written on skin. Met deze opera, die in 2012 in première ging bij De Nationale Opera, werd hij ook bekend bij het Nederlandse publiek.

“De Franse componist Pierre Boulez had de beste oren, maar de een na beste oren van de wereld heeft zeker deze George Benjamin," aldus Hans Haffmans.

Ster advertentie
Ster advertentie