Podium
NTR

Moet Russische opera Boris Godunov geschrapt worden bij La Scala?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Moet Russische opera Boris Godunov geschrapt worden bij La Scala?

Volgens verschillende Italiaanse media heeft de Oekraïense diplomaat in Milaan een brief gestuurd aan de lokale politieke leiders en het hoofd van La Scala. Daarin geeft hij aan dat hij bezwaar heeft tegen de uitvoeringen van de opera Boris Godunov van Modest Moessorgski. Hij schrijft dat Poetin “cultuur gebruikt om zijn beweringen van grootsheid en macht kracht bij te zetten”.

De diplomaat wil graag dat Boris Godunov uit de programmering wordt verwijderd om zo “geen enkel element van propaganda door Rusland toe te staan. De aankondiging dat het nieuwe operaseizoen in Milaan met Boris Godunov zou openen, heeft tot grote teleurstelling en verdriet geleid in de Oekraïense gemeenschap in Italië.”

Artistiek leider van La Scala in Milaan Riccardo Chailly reageert op de brief. Hij zegt: “We zijn allemaal in afwachting van het einde van het conflict, maar de politiek en de gevolgen ervan kunnen niet dwingend zijn voor de cultuur. Pushkin en Moessorgski zijn elementen die de kunst en muziek van de 19e eeuw hebben bepaald. Hen negeren zou hetzelfde zijn als het negeren van Dante of Shakespeare.” Chailly gaat verder: “In januari voeren we Tsjaikovski uit, daarna een concert voor de 70e sterfdag van Prokofjev – een Oekraïens genie. Er is een gebrek aan objectiviteit met betrekking tot kunst. Kunst mag niet de prijs betalen voor de vernietiging die sinds 24 februari plaatsvindt.”

Ster advertentie
Ster advertentie