Podium

Piano spelen helpt bij omgaan met depressie

NTR
foto: smu.edu
  1. Klassiekchevron right
  2. Piano spelen helpt bij omgaan met depressie

Piano spelen vermindert angstgevoelens en helpt bij het omgaan met depressies, nog meer dan luisteren naar muziek: dit zijn de conclusies van een recent onderzoek van de Universiteit van Bath, Engeland.

Piano spelen, weten (beginnende) pianisten, is multitasken: je moet een partituur lezen, ritmisch bewegen en snel fouten kunnen corrigeren. Dat is goed voor het 'multi-sensorisch proces'. Dat is het combineren van auditieve en visuele signalen. Een kwaliteit die je helpt bij alledaagse taken als autorijden of iemand zoeken in een menigte. Maar de bevindingen gaan dus verder.

Voor het onderzoek werden ruim 30 volwassenen verdeeld over drie groepen: eerste groep kreeg pianoles, de tweede luisterde naar muziek en de derde groep bracht tijd door met lezen of studeren.
Al na een paar weken werd duidelijk dat de groep van beginnende pianisten niet alleen hun multi-sensorische vaardigheden hadden verbeterd, maar tevens lagere depressie-, angst- en stressscores lieten zien in vergelijking met daarvoor.
De onderzoekers suggereren dat muziektraining heilzaam kan zijn voor mensen met psychische problemen en er wordt momenteel verder onderzoek gedaan.

Lees hier alles over het onderzoek.

Ster advertentie
Ster advertentie